dinsdag 2 juni 2015

Jury rapport Godin, held van Gustaaf Peek


Jury rapport Godin, held Gustaaf Peek

In deze erotische roman wordt het verhaal verteld van Tessa (godin) en Marius (held), twee jeugdliefdes die elkaar later weer tegenkomen en een affaire beginnen. Al hun ontmoetingen zijn gebaseerd op seks, zonder enige gêne wordt dit uitgebreid verteld door Peek. Marius heeft tijdens deze ontmoetingen de macht en bepaald wat er gebeurd, Tessa legt zich hier altijd bij neer. De ontmoetingen stoppen nadat Tessa haar zoon zelfmoord pleegt, later zien ze elkaar wel weer. Marius sterft en Tessa bezoekt nog één keer zijn graf, hierna sterft ze eenzaam aan een ziekte.



Wat erg belangrijk is bij boeken, is dat ze interessant moeten zijn. Zodra het onderwerp al saai is, wordt het boek weggelegd. Bij dit boek is dat absoluut niet het geval, de erotische scènes die plaatsvinden in dit boek blijven keer op keer je aandacht vasthouden. Ze creëren een bepaalde spanning en zorgen voor het makkelijk weglezen van dit boek. Ook het inleven in personages is belangrijk, dit lukt echter niet zo goed in dit boek. Alleen de basis eigenschappen van de hoofdpersonen worden beschreven en er wordt niet erg diep ingegaan op hun gevoelens en gedachtes. Dit is jammer en het enige kritiekpunt van dit boek. Taalgebruik is een ander erg belangrijk punt dat een boek tot een goed boek kan maken. Moderne en niet al te ingewikkelde taal wordt over het algemeen erg geaccepteerd, maar is niet een vereiste voor een literair werk. In Godin, held gebruikt Peek niet altijd even makkelijke zinnen maar dit vormde geen probleem. Het boek was al in al goed uit te lezen en hadden wij allen snel uit. Het verbaast dan ook niemand dat dit boek in aanmerking komt voor de Libris Literatuur Prijs 2015.



De structuur van dit boek is op een originele manier in elkaar gezet, het verhaal wordt achterstevoren verteld. Het boek begint bij de dood en zal uiteindelijk eindigen bij de geboorte, wat een nieuw soort spanning teweeg brengt. Het kan echter soms voor wat verwarring zorgen, maar al gauw werd het verhaal weer duidelijk. Peek laat met dit boek goed zien dat het soms goed kan zijn uit oude gewoontes te stappen en iets nieuws uit te proberen, zoals een aparte structuur.



Al in al heeft Peek een mooi literair werk neergezet. Uit ons juryrapport is dat dan ook wel te blijken, wij gebruikten redeneringen op basis van geloof en ook legden we het uit met voorbeelden. Het boek zal een ieder aanspreken die eraan begint, al zal je in het begin een beetje verward zijn. Peek blijft je keer op keer interesseren en dat vinden wij uitzonderlijk knap. Een verdiende plek in deze wedstrijd!



Reflectie

Als klas hadden wij het boek Roxy verkozen als winnaar van de Libris Literatuur Prijs, dit boek werd geschreven door Esther Gerritsen. Dit komt echter niet overeen met het boek dat werkelijk de prijs heeft gewonnen; Ik kom terug van Adriaan van Dis. In de bijstaande link is het persbericht te vinden waarin die uitslag bekend werd gemaakt:






Wij hebben een juryrapport geschreven over Godin, held van Gustaaf Peek. We vinden het jammer dat dit boek niet gewonnen heeft, aangezien wij allen het een erg goed boek goed vonden. In ons juryrapport hebben we zo weinig mogelijk samengevat en erg duidelijk aangegeven waarom wij het boek goed vonden. De argumenten die we gebruikten legden we, naar onze mening, goed uit. In het echte juryrapport wordt er meer samengevat en geeft de jury minder goed aan welke punten het boek bevat waardoor het een goed boek is. Wij vinden het goed van onszelf dat wij dit wel gedaan hebben. Een overeenkomst tussen de twee juryrapporten is dat in allebei staat dat de spanning die je gedurende het lezen voelt niet weg gaat en dat de spanning goed opgebouwd is, al heeft het boek een ietwat gekke structuur. We zijn allemaal blij met het eindresultaat.



Links naar recensies/filmpjes/foto’s:








Geen opmerkingen:

Een reactie posten